Jedzenie 29 maj 2017 | Redaktor
Hashimoto - sprawdź, czy nie jesteś chory

Odczuwasz ciągłą senność? Możesz przespać cały dzień, a i tak wstajesz zmęczony? Twoje samopoczucie pogorszyło się, a wskazówka na wadze szybuje w górę? To najczęstsze objawy Hashimoto – choroby zapalnej tarczycy.

Hormony tarczycy regulują najważniejsze procesy życiowe zachodzące w organizmie, m.in. tempo przemiany materii, pracę mięśni i serca. To od kondycji tarczycy zależy nasz nastrój, poziom koncentracji, a nawet zdolności intelektualne. Częstość zachorowania na Hashimoto rośnie wraz z wiekiem i dotyka 10–20-krotnie częściej kobiety.

Zapalnie tarczycy Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i wiąże się z nieprawidłowym działaniem układu immunologicznego (odpornościowego), który zaczyna produkować przeciwciała przeciwko komórkom tarczycy, powodując jej niszczenie.

Na wystąpienie Hashimoto wpływ mają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, do których należą m.in. przebyta infekcja, stres, palenie papierosów, napromieniowanie, a także alergeny i niedobory pokarmowe, m.in selenu i cynku.

Nieleczone zapalenie może w konsekwencji doprowadzić do ujawnienia innych chorób o podłożu immunologicznym, m.in. cukrzycy typu 1, anemii złośliwej, celiakii czy łuszczycy, stąd stosowanie odpowiedniej diety i suplementacji jest niezbędne nie tylko po to, by wyrównać niedobory witaminowo-mineralne, ale by zapobiec również rozwojowi innych chorób.

Jeśli mamy predyspozycje genetyczne lub zauważamy powyższe objawy, warto wykonać pełen panel tarczycowy: TSH, fT3, fT4,rT3, przeciwciała: aTPO, aTG, aTRAB i udać się z wynikami do endokrynologa, który wykona USG. Jeśli lekarz potwierdzi chorobę, poza farmakoterapią niezbędne jest stosowanie zbilansowanej i diety dobranej indywidualnie pod kątem wyników badań. Dobrze dopasowana dieta i suplementacja, dostarczając tarczycy substratów do naturalnej produkcji hormonów, są w stanie zmniejszyć ilość przyjmowanych leków, a niekiedy, gdy tarczyca się zregeneruje, możliwe jest całkowite ich odstawienie. Do składników o udowodnionym działaniu wspomagającym tarczycę należą: kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie), probiotyki (zawarte m.in. w kiszonkach, wspierających działanie układu immunologicznego), selen (wskazana suplementacja), cynk, witamina D, C, E, B12.

Warto także unikać produktów antyodżywczych, mogących pogłębiać problemy z tarczycą. Są to m.in. gluten (pszenica, jęczmień, orkisz, żyto), goitrogeny (kapusta, kalarepa, rzodkiewki, kalafior, brukselka – warto te warzywa spożywać w postaci fermentowanej lub ugotowanej), soja, laktoza (produkty mleczne), nasiona roślin strączkowych.

Pamiętajmy, że Hashimoto to nie tylko choroba tarczycy, a nieprawidłowe działanie układu immunologicznego, a tym samym choroba całego organizmu. Dlatego poza farmakoterapią i dietą warto zadbać o styl życia: odpowiednią aktywność fizyczną, kontrolę stresu i dobry sen. l

Justyna Kubacka
Gabinet Psychodietetyczny
www.twojpsychodietetyk.pl

Tagi hashimoto
Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor