Jedzenie 22 gru 2018 | Redaktor
Jedz pysznie i zdrowo w święta

fot. Anna Kopeć

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi pomysły na świąteczne menu. Czy jest sposób na to, by cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw bez dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i zbędnych kilogramów? Oczywiście, że tak! – zapewnia dietetyk Justyna Kubacka.

Przedstawiam swoje pomysły na odchudzenie świątecznych dań, by móc cieszyć ich smakiem, ale i szczupłą sylwetką po świętach.

Jeśli chcesz, możesz spróbować wszystkiego, ale po trochu. Nakładaj małe porcje i jedz na małych talerzach. Zacznij ucztowanie od dań bogatych w białko, np. ryb, zwiększających uczucie sytości, i nie żałuj sobie warzyw, które są bogate w błonnik – w ten sposób zjesz mniej. 

Ryby

Lepiej je ugotować, upiec bądź zanurzyć w żelatynie niż smażyć. Panierka na tradycyjnym karpiu może i jest pyszna, ale wchłania mnóstwo tłuszczu z patelni, sprawiając, że wartość kaloryczna ryby wzrasta niemal dwukrotnie. A wraz z nią uczucie ciężkości. 

Pierogi

Wybieraj pierogi gotowane, a nie smażone. Tak przygotowane, możesz skropić kilkoma kroplami oleju lnianego tłoczonego na zimno – przy okazji dostarczysz cennych kwasów omega-3, które każdego dnia powinny być dostarczane wraz z dietą. Możesz też spróbować przygotować ciasto na mące bezglutenowej, wybór jest duży: mąka gryczana, z tapioki, ryżowa czy jaglana; rezygnując z mąki pszennej działającej prozapalnie, zminimalizujesz także ryzyko wzdęć.

Bigos

Do jego przygotowania wybierz chudsze części mięsa; zamiast kiełbasy dodaj kawałki polędwiczki wieprzowej, a na koniec wrzuć garść suszonych śliwek – pomogą go dobrze strawić i przyspieszą perystaltykę jelit. 

Majonez

Jedna łyżka (25 g) majonezu dostarcza od 166 do 178 kcal, tymczasem ta sama ilość jogurtu naturalnego to jedynie 15 kcal. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki jarzynowej bez majonezu, spróbuj na początek mieszanki majonezu z jogurtem w proporcji 1:1. 

Zupy

Nie zabielaj zupy rybnej śmietaną, a barszcz zrób na zakwasie. Takie danie będzie nie tylko niskokaloryczne, ale również zdrowe i dla żołądka, i jelit. 

Słodycze

Zrezygnuj z bitej śmietany, kremów i mas karmelowych – to istne bomby kaloryczne. Dobrym wyborem będzie sernik lub pierniczki. Ważnym aspektem jest jedzenie świadome, delektuj się słodkościami. 

Woda

To najczęściej ostatnia rzecz, o której będziemy pamiętać w czasie świątecznego ucztowania, ale i najważniejsza. Szklanka wody po każdej kawie i każdym kieliszku wina to absolutne minimum, najlepiej sięgnąć po nią także po każdym kawałku ciasta – to ważne, bo kawa i alkohol odwadniają, a cukier zagęszcza krew. 

Ruch

Nic tak nie sprzyja tyciu w święta, jak brak ruchu. Czas spędzony z najbliższymi nie musi ograniczać się jedynie to siedzenia przy stole. Wybierz się na spacer, unikniesz podjadania i dotlenisz organizm. Przy okazji życzę Ci spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia, pełnych nadziei i spędzonych w rodzinnej atmosferze. Niech zdrowie i dobre samopoczucie towarzyszy Ci przez cały czas, nie tylko od święta.

Justyna Kubacka

facebook.com/twojpsychodietetyk/ 

Redaktor

Redaktor Autor

Redaktor