Jedzenie 26 lip 2020 | Jarosław Aleksander
Zakaz dotykania produktów w sklepach

fot. nadesłane/arch.EB

W badaniach przeprowadzonych przez UCE RESEARCH i SYNO Poland większość klientów sieci samoobsługowych poparło zakaz dotykania produktów spożywczych w sklepach. Jest to kolejny skutek obaw związanych z pandemią.

71% respondentów poparło pomysł zakazu dotykania w sklepach produktów wrażliwych takich jak warzywa, owoce czy pieczywo. Zwracanie na to uwagi jest normą w wielu krajach u nas nawyki są niestety inne.

 

Nawet jednorazowe rękawiczki które już od lat są przy stoiskach z pieczywem nie cieszyły się nigdy dużym powodzeniem. Zmienia to pandemia.

 

Tylko co piąty ankietowany uważa, że takiego zakazu nie powinno się wprowadzać.

 

Pomysł takiego zakazu pojawił się jeszcze przed pandemią. Był szeroko dyskutowany w mediach społecznościowych. Jednak ani sieci handlowe ani rząd nie rozważały do tej pory tego poważnie.

 

Pandemia powinna przyspieszyć te rozważania, jednak i tak wszystko zależy od nawyków i świadomości konsumentów.

 

 

Na podstawie: UCE RESEARCH/SYNO Poland/money.pl

 

Jarosław Aleksander Autor

Katolicka Bydgoszcz