Jedzenie 23 sie 2020 | BR
Lody? A może sorbet? Sprawdź jakie to proste!

fot. mojewypieki.com

Nieodłączną częścią lata są lody. Wydajemy na nie pieniądze, jednak przedstawiamy łatwe przepisy na ich samodzielne wykonanie. Wiadomo powszechnie, że lody własnej roboty smakują dwa razy lepiej. Preferujesz słodkie lody czy orzeźwiające sorbety?

Dla fanów słodkości proponujemy wykonanie lodów kakaowych z ciastkami Oreo.

Potrzebne składniki na porcję ok. 600 ml:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie ciastek oreo (150 g), połamanych na kawałki

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mleko kokosowe, cukier, kakao – zmiksować blenderem.
  2. Dodać kremówkę i wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Opcja z maszyną do lodów:

  1. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
  2. Na 5 minut przed końcem kręcenia lodów dodać połamane ciasteczka oreo.
  3. Ukręcone lody przełożyć do schłodzonego pojemnika, przykryć, zamrozić.

Opcja bez maszyny:

  1. Składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
  2. Podczas chłodzenia co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody były bardziej puszyste.
  3. Pod koniec dodać połamane ciasteczka oreo. Zamrozić.

 

Druga propozycja jest bardziej orzeźwiająca, a także bogata w witaminy – sorbet z moreli.

Składniki na porcję około 1,2 litra:

  • 1 kg moreli
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki syropu kukurydzianego lub golden syropu  lub syropu cukrowego

Przygotowanie:

  1. Morele przepołowić i odpestkować.
  2. Ułożyć na blaszce rozcięciami ku górze, polać miodem i piec przez 20 minut w temperaturze 180ºC.
  3. Wyjąć, wystudzić.
  4. Wystudzone morele i pozostałe składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego).
  5. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Opcja z maszyną do lodów:

  1. Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta.
  2. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Opcja bez maszyny:

  1. Schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
  2. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

Życzymy smacznego!

 

Na podstawie: mojewypieki.com

fot. mojewypieki.com

BR

BR Autor

Redaktor